Wat is e-health?

De definitie van e-health is "de toepassing van zowel digitale informatie als communicatie om de gezondheid en gezondheidszorg te ondersteunen en/of te verbeteren". Dit is nogal een breed begrip en daarom zal hieronder meer uitleg volgen.

Digitale informatie

Digitale informatie kan de vorm hebben van online therapiemodules. Deze online programma's bestaan uit verschillende stappen waarin u met uw hulpvraag aan de slag gaat. Dit gebeurt met behulp van begeleidende video’s, opdrachten, voorbeelden uit de praktijk en extra informatie over een onderwerp.

Digitale communicatie

Digitale communicatie kan een aanvulling bieden op de digitale informatie. Zo kunnen er chatgesprekken plaats vinden tussen cliënten en behandelaren en daarnaast kan er gebruik worden gemaakt van telefonisch contact of beeldbellen. Via het (beeld)bellen kan de therapie op afstand plaatsvinden.

Effectiviteit

Wellicht denkt u "therapie via de computer, werkt dat wel?".
Deze vraag is begrijpelijk en enkel e-health wordt dan ook niet aangeraden bij elke mentale problematiek. Echter is uit onderzoek gebleken dat e-health net zo efficiënt blijkt als face to face therapie bij een groot scala aan mentale problemen en in sommige gevallen zelfs betere resultaten boekt.