Psychosomatische fysiotherapie richt zich op de interactie tussen lichaam en geest. Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, en beïnvloeden elkaar. Zo kunnen lichamelijke klachten het mentaal welbevinden beïnvloeden en andersom kunnen er door psychische klachten lichamelijke klachten ontstaan waarvoor geen duidelijke medische oorzaak gevonden wordt. Hierbij kan men denken aan bijvoorbeeld vermoeidheidsklachten, aanhoudende pijnklachten, overprikkelingsklachten, duizeligheidsklachten of andere onbegrepen klachten.
Psychosomatische fysiotherapie behandelt vanuit het lichaam en kan helpen om het lichaam te begrijpen, lichaamssignalen te leren herkennen en interpreteren om op deze manier de regie over hun lichaam terug te krijgen en het vertrouwen in hun lichaam terug te vinden. In de behandeling wordt ervanuit gegaan dat elk mens de kracht en hulpbronnen al in zich heeft om anders om te gaan met de klachten en samen met de therapeut gaat men op zoek naar wat werkt. Dat kan voor iedereen anders zijn.
Behandelmethodes die hiervoor gebruikt kunnen worden zijn onder andere ontspanningstherapie, fysieke oefeningen, mindfulness of technieken o.b.v. haptonomie.