Wat is wandeltherapie?

Wandel therapie is het therapeutisch inzetten van een wandeling op maat om de psychische weerbaarheid te vergroten. Uit diverse onderzoeken blijkt dat lichamelijke inspanning een gunstig effect kan hebben in het herstel van psychische klachten.
Bewegen zorgt er onder andere voor dat het stresshormoon cortisol worden verbruikt, wat juist vaak bij psychische klachten door een toename van spanning en stress verhoogd is. Het effect van beweging is vaak meer rust, ontspanning, een betere concentratie en meer energie. Hierdoor kan er meer ruimte ontstaan voor nieuwe inzichten die daarnaast worden opgedaan bij een psycholoog. Dit maakt dat beweging naast psychologische behandeling een belangrijke en mooie stap is in herstel van psychische klachten.

Wandel therapie wordt ingezet bij diverse vormen van problematiek (zoals depressieve klachten, stress, angst- en paniekklachten of burn-out klachten), maar ook om meer in algemene zin je mentale en fysieke welzijn te verbeteren.

Doelen waar gedurende de therapie aan gewerkt kan worden zijn uiteenlopend, maar vaak gericht op het vinden van meer balans tussen hoofd en lichaam:

  • Signalen van het lichaam herkennen in beweging en hiernaar luisteren (Bijv. temporisering of regulatie van stress).
  • Fysiek fitter worden om weer lekkerder in je vel te gaan zitten.
  • Activering van het lichaam zodat meer energie ontstaat (ruimte voor verder ontwikkeling).

Bij deze vorm van therapie gaat het niet om snelheid, afstand of prestatie, maar om het vertragen en onthaasten, het mogen genieten van de omgeving, het in het hier en nu komen en een stukje rust kunnen ervaren.

Hoe ziet de behandeling eruit?

Tijdens de behandeling staat vooral het ervaren door te doen centraal, de wandeling zal daarbij het grootste onderdeel zijn. Naast de wandeling staat bij de groepsbehandeling elke week één thema centraal. Aan de hand van een ervaringsgerichte oefening zal dit thema geïntroduceerd worden, hierna gaan wij naar buiten.

Er wordt tijdens de behandeling aandacht besteedt aan 4 verschillende thema’s. Het doel van deze thema’s is om naast het bewegen ook andere handvaten te verkrijgen op het gebied van rust en ontspanning, zodat deze later thuis ook kunnen worden ingezet.

De thema’s die aan bod zullen komen zijn:

  • Ontspanning door inspanning.
  • Grenzen herkennen en bewaken.
  • Aandacht voor het hier en nu (2 behandelingen).
  • Tot rust komen.

Praktische zaken m.b.t. wandeltherapie in groepsverband

Aantal bijeenkomsten: 5 bijeenkomsten van 90 minuten
Grootte van de groep: Minimaal 2, maximaal 8 (het is een open groep, groepssamenstelling en grootte kan wisselen)
Aantal therapeuten: 1 (Psychomotorisch therapeut)
Locatie: Opstart in Nijkerk, (Gezondheidscentrum Corlaer; Henri Nouwenstraat 18, 1e verdieping), hierna wandelen omgeving Nijkerk.
Tijdsbesteding: 90 minuten per bijeenkomst (45 minuten wandelen, 45 minuten tijd voor oefeningen/reflectie) + zelf wandelen en evt. oefeningen herhalen.
Aanmelding: Bij behandelaar
Planning in de tijd: De groep is wekelijks op dinsdagen van 10.30 tot 12.00 uur.

Belangrijk

Mocht het weer het niet toelaten om te gaan wandelen (denk aan extreme weersomstandigheden zoals erge wind/regen, sneeuw, gladheid, maar ook extreme hitte) wordt er een binnen alternatief aangeboden om zo toch in beweging te zijn.

Voordat de behandeling start zal er een vragenlijst gestuurd worden om uw algemene conditie en ervaring met wandelen te peilen. Het is namelijk belangrijk dat de wandelingen op maat kunnen worden aangeboden. Mocht blijken dat uw ervaringen met wandelen en de condities een andere of extra vorm van begeleiding vragen (bijv. Blessures/bepaalde lichamelijke klachten) zal de therapeut contact met u opnemen en zal er gekeken worden naar een passend alternatief (zoals individuele wandeltherapie).
Een wandeling moet immers voor u een passende uitdaging zijn die uw mentale en fysieke gezondheid ten goede komt.

Mocht u vragen hebben, stel deze gerust.
Dit kan per mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of door contact op te nemen met de receptie.
Zij zijn bereikbaar op maandag t/m vrijdag tussen 9.00 -10.00 uur en 15.30 - 16.30.

Marit Stam
Psychomotorisch therapeut bij Vitaal GGZ

Wachttijden per locatie

Afhankelijk van uw klachten is de minimale wachttijd tussen aanmelding en intake zoals hieronder.
De wachttijd tussen intake en behandeling is +/- 4 weken. Er is geen verschil tussen diagnosegroepen.

Nijkerk

0
GBGGZ
0
SGGZ

Lunteren

0
GBGGZ
0
SGGZ

Zeewolde

0
GBGGZ
0
SGGZ

Wachttijden bijgewerkt per 8 april 2024.

Bel mij s.v.p.

Nieuwe aanmelding? Klik hier.

De velden gemarkeerd met een sterretje * zijn verplicht.
De velden gemarkeerd met een sterretje * zijn verplicht.
De velden gemarkeerd met een sterretje * zijn verplicht.
De velden gemarkeerd met een sterretje * zijn verplicht.